جلیل سبحانی به عنوان مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در زمینه تولید کاتالیست گفت: کاتالیستها از جمله اولین اقلامی بودند که از سال 1389 مورد تحریم قرار گرفتند.
شرکتهای دانشبنیان و فناورموفق شدهاند بیش از ۸۰ درصد کاتالیستهای مورد نیاز کشور را با حمایت معاونت علمی و فناروی ریاست جمهوری در داخل تولید کنند.
با اعمال تحریمها مشکلات زیادی برای پالایشگاهها به وجود آمد، زیرا اکثر نیاز کشور از خارج تامین میشد و شرکتها مجبور بودند که با قیمت بالا و از طریق واسطهها کاتالیستها را خریداری کنند.
به گفته جلیل سبحانی با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، شرکتهای دانشبنیان و فناور زیادی تاسیس شد که به صورت تخصصی در حوزه کاتالیست فعالیت میکنند.
پس از چند سال فعالیت، به جرات میتوان گفت که با توجه به تعداد کاتالیستهای ساخته شده و کاتالیستهای در لبه تجاریسازی، در حال حاضر نزدیک به 80 درصد از کاتالیستهای مورد نیاز کشور، در داخل ساخته میشود.
این فعال صنعت پتروشیمی گفت ما مدعی هستیم که کیفیت کاتالیست ساخته شده در کشور ما از کیفیت کاتالیست های چینی بسیار بالاتر است.
جلیل سبحانی از تواید کاتالیست بنزین در اران خبر داد.
جلیل سبحانی که از او با عنوان پدر کاتالیست سازی ایران یاد می شود گفت: ایران، تولیدکننده کاتالیست بنزین شد.
به گفته جلیل سبحانی که مدیرعاملی شرکت مهندسی و تامین تجهیزات پتروشیمی ایران (اسپک) را در کارنامه خود دارد گفت: دانشمندان جوان ایرانی به فناوری تولید کاتالیستهای واحدهای ایزوم پالایشگاهی که قبلا فقط در آمریکا تولید میشد، دست یافته اند.
با تولید این کاتالیست در داخل، ایران نیاز به واردات آن منتفی شد.
جلیل سبحانی با بیان اینکه در تولید کاتالیستهای صنعت پتروشیمی، نفت و گاز بیش از 90 درصد به خودکفایی رسیده ایم، افزود:
با برنامه ریزیهای انجام شده تا پایان امسال در این زمینه به خودکفایی کامل میرسیم.
جلیل سبحانی که مدیریت چند شرکت دانش بنیان را برعهده دارد داخلی سازی این کاتالیستها را موجب صرفه جویی یک میلیارد دلاری برای کشور دانست و گفت: درحال حاضر 9 پالایشگاه و 11 پتروشیمی کشور از این کاتالیستها استفاده میکنند و محصولاتی که با استفاده از کاتالیستهای ایرانی تولید میشوند علاوه بر جلوگیری از خام فروشی، صادرات کشور در این حوزه را تا 60 میلیارد دلار درسال افزایش خواهد داد.
جلیل سبحانی با بیان اینکه صادرات این کاتالیستها نیز در دستور کار قرار گرفته است، افزود:

گام بعدی ما این است تا کاتالیست مورد نیاز منطقه را نیز تامین کنیم.
امروز 96 میلیون لیتر بنزین یورو 4 و یورو 5 کشور با استفاده از کاتالیستهای ایرانی تولید میشود و در این بخش نه تنها نیازی به خارجیها نداریم بلکه دیگر هیچ کسی نمیتواند مارا در زمینه تحریم بنزین تهدید کند.
وی همچنین از تولید کاتالیستهای مورد نیاز برای تولید بنزینهای آکتان بالا در کشور خبر داد و افزود:
هم اکنون از مرحله تولید کاتالیست بنزین با آکتان بالاتر از 95 و همچنین گازوئیل یورو 5 عبور کرده ایم و امیدواریم تا پایان امسال تولید این نوع بنزین و گاروئیل با استفاده از کاتالیستهای ایرانی در پالایشگاههای کشور آغاز شود.